Baguetter

2-3 stycken

Ingredienser

Poolish (uppfanns av polacker omkring 1840 där av namnet och började användas 1920 i Frankrike till baguetter)
1 1/2 dl vatten 
25 g aktiv vetesurdeg 
150 g vetemjöl

Recept på surdeg hittar du här

Värm vattnet till 20° och häll i en skål. Tillsätt surdegen och vispa tills den är blandad med vattnet. Arbeta in mjölet. Täck skålen med plastfilm och låt jäsa i 4-6 timmar, eller i kylen över natten. 

3 g jäst 
1 1/2 dl vatten 
2 msk Dansukker Vit Sirap 
360 g Manitoba Cream, vetemjöl 
8 g salt

 

Häll vattnet i en skål. Smula ner jästen i vattnet och rör tills den löst sig. Tillsätt sirap, poolish och vetemjöl och arbeta degen ordentligt i 15 minuter. Används matberedare skall denna köras på låg hastighet. Tillsätt saltet och arbeta degen kraftigt, hög hastighet, i 5 minuter. Ta upp degen och lägg den i en oljad plastburk med lock och låt den vila i 2 1/2 timme. Ta upp degen på bakbord och dela den i två-tre bitar. Låt vila under duk i 15 minuter. Forma degen till baguetter. Degen är mycket lös, så bara dra ut den till längder som läggs på en mjölad bakduk. Dra upp duken på båda sidor om baguetterna så att de jäser uppåt och inte åt sidan. Låt jäsa i 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 250° och sätt in en plåt i ugnen. Dra in bakplåtspapperet med baguetterna i ugnen. Häll in en halv deciliter kallt vatten i ugnen. Stäng ugnsluckan snabbt. Efter 5 minuter sänks temperaturen till 200°. Efter ytterligare 10 minuter öppnas ugnsluckan för att luftas. Upprepas efter ytterligare 10 minuter. Grädda i totalt 30 minuter. Låt svalna på galler. 

Baguetterna kan smaksättas med 1-2 rivna vitlöksklyftor.

 

Receptet är framtaget av

Dansukker

SIDOR PÅ WWW.LUNCHTAJM.SE

ANNONSER

www.ekotajm.se

Receptportalen