Apelsinchokladkaka med apelsinsorbet och passionsfruktsås

Ingredienser

Apelsinchokladkaka
8 portioner
150 g choklad, helst med apelsinsmak
2 1/2 dl Dansukker Flor med chokladsmak
150 g osaltat smör
4 ägg
1 msk Dansukker Florsocker

Apelsinsorbet
1 1/2 dl vatten
3/4 dl Dansukker socker
5 dl färskpressad apelsinsaft (eller apelsinjuice)

Passionsfruktsås
4 passionsfrukter
1 dl Dansukker socker
4 dl färskpressad apelsinsaft

Garnering
2 apelsiner

 

Apelsinchokladkaka
Sätt ugnen på 170°.
Låt chokladen och smöret smälta i vattenbad tillsammans med Flor med chokladsmak. Tillsätt äggulorna och vispa blandningen tjock. Tag smeten från värmen och rör den slät medan den kallnar. Vispa äggvitorna med florsockret till en styv marängsmet. Vänd ner marängsmeten i chokladblandningen och häll smeten i en smord rund form (cirka 23 cm i diameter). Grädda apelsinchokladkakan i 170° I 30–40 minuter.

Apelsinsorbet
Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Koka upp apelsinsaften och låt den koka tills halva mängden återstår. Skumma saften under kokningen. Blanda sockerlagen med apelsinsaften och smaka av med citronsaft. Sila blandningen. Frys sorbeten i glassmaskin eller ställ den i frysen och rör om med jämna mellanrum.

Passionsfruktsås
Koka apelsinsaften och sockret till en tjockflytande konsistens. Skrapa kärnorna ur passionsfrukterna och rör ner dem i såsen. Låt såsen kallna. Skär filéer (hinnfria klyftor) av två apelsiner och marinera dem i passionsfruktsåsen. Servera tillsammans med sorbeten och apelsinchokladkakan.

 

Receptet är framtaget av

Dansukker

SIDOR PÅ WWW.LUNCHTAJM.SE

ANNONSER

www.ekotajm.se

Receptportalen