Gullans lyxiga äppelkaka

Ingredienser

3 st normalstora äpplen
1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadoråsocker
1/2 dl calvados
3 msk cocosflingor

2 ägg
2 dl Dansukker Strösocker

1 tsk hela kardemummakärnor (krossas)

2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g smör (smält)
1 dl vätska mjölk, grädde, vatten, calvados
cocosflingor till formen

Topping
50 g smör
2 msk Dansukker Strösocker
2 msk Dansukker Ljust Muscovadoråsocker
2 dl havregryn
1 dl grovt hackade hasselnötter
1/2 tsk hela kardemummakärnor (krossas)

Form: ca 1 1/2 liter rund form med avtagbar kant
Gräddningstid: 175 °C cirka 35-40 minuter i nedre delen av ugnen

 

Blanda calavados med muscovadoråsockret och cocosflingorna i en skål med lock.
Skala och skiva äpplena i tunna klyftor, lägg i skålen. Sätt på locket skaka runt och låt marineras. Gärna minst en timme.

Gör under tiden ”toppingen” till kakan.
Smält smöret i en vid kastrull eller stekpanna och låt det bli ljusbrunt. Tillsätt socker, havregryn och nötter och rosta under omrörning tills det fått fin ljusbrun färg. Tillsätt kardemumman och låt svalna.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kardemumman.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vätskan (häll av calvadosen från marinaden och använd den som en del av vätskan) och det smälta smöret.

Häll smeten i en form smord och bröad med cocosflingor. Ta 2/3 av toppingen och sprid ut över smeten i formen, tryck därefter ned alla äppelklyftorna. Sprid till sist ut resten av toppingen över och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Serveras varm eller kall med vaniljsås.

Recept Gunilla Falck, Gråbo


SIDOR PÅ WWW.LUNCHTAJM.SE

ANNONSER

www.ekotajm.se

Receptportalen