ca 45 stycken
Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl Dansukker Strösocker
3 msk kanel
Pensling
Ägg
Garnering
Dansukker Pärlsocker
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37º (fingervarmt).
Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Blanda samman margarin, socker och kanel till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Tycker du inte om kanel kan du fylla bullarna med något av följande alternativ istället:
1. 100 g margarin, 1 dl Strösocker, 1 tsk Vaniljsocker med äkta vanilj
2. 100 g margarin, 1 dl Strösocker, 1 msk kardemumma
3. 50 g margarin, 125 g riven mandelmassa
4. 2 dl apelsinmarmelad
5. 2 dl russin
Receptet är framtaget av
|
 |