Viltmeny: Rökt rensteksrulle, Viltrullader och Kanel-Pannacotta

4 port

Ingredienser

Rökt rensteksrulle 
1 ägg
3 dl mjölk
1 1/2 dl mjöl
1 krm salt
1 krm Dansukker Rörsocker Strö
1 msk flytande margarin
smör eller margarin till stekning

Fyllning
150 g rökt renstek eller annat rökt kött
2 dl creme fraiche
1-2 tsk riven pepparrot
1 krm salt
1 krm Dansukker Rörsocker Strö
1 dl finstrimlad purjolök

Svampkompott
300 g blandad svamp
smör eller margarin till stekning
3 msk olja
1 msk vinäger
1 tsk Dansukker Rörsocker Strö
1/2 krm salt
1/2 krm svartpeppar



Viltrullader
600 g viltkött, t ex älg, i 3 mm tjocka skivor
140 g bacon
salt, peppar
smör eller margarin till stekning
2 morötter
2 rödlökar
10 enbär, krossade
1 lagerblad
5 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1/2 tsk torkad timjan

Sås
3 dl steksky
2 dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
1-2 tsk soja
1 krm salt
1/2 krm mald svartpeppar
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadoråsocker

Glaserad brysselkål 
300 g brysselkål
2 msk smör eller margarin
2 msk Dansukker Brun Farin

Potatiskakor 
4- 6 medelstora potatisar
100 g riven ost
2 ägg
2 msk matlagningsgrädde
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk Dansukker Brun Farin
2 krm torkad timjan
smör eller margarin till formarna

Rårörda lingon
3 dl färska eller frysta lingon
3/4 - 1 dl Dansukker Rörsocker Strö



Kanel-Pannacotta
3 dl matlagningsgrädde
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
2 kanelstänger

Gelé
1 1/2 dl äpplejuice
3/4 dl Dansukker Gelésocker Multi

Äppleklyftor 
2 äpplen
1-2 msk smör eller margarin
2 msk Dansukker Rörsocker Strö

 

Förrätt: Rökt rensteksrulle med svampkompott


Vispa sönder ägget i en skål. Tillsätt hälften av mjölken, mjöl, salt och socker och vispa till en slät smet. Blanda i margarinet och resten av mjölken.

Stek tunna pannkakor i smord stekpanna. Låt svalna.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen på de kalla pannkakorna. Rulla samman.

Rensa svampen. Stek svampen i matfett. Tillsätt övriga ingredienser och låt det få ett uppkok.

Skär pannkaksrullarna i två bitar och lägg på tallrikar. Fördela svampen. Garnera med någon färsk örtkrydda t ex timjan.


 

Huvudrätt: Viltrullader med glaserad brysselkål, potatiskakor och rårörda lingon


Lägg en baconskiva på varje köttskiva. Rulla samman. Fäst med tandpetare.

Bryn rulladerna i matfett i en stekgryta. Salta och peppra. Tillsätt morötter och lök samt kryddorna. Häll på 3 dl vatten och sjud under lock i 45 minuter. Tillsätt mer vatten efter hand om så behövs, så att det inte kokar torrt.

Sila stekskyn. Mät upp 3 dl i en kastrull. Tillsätt grädden och koka i 5 minuter utan lock. Rör ut mjölet i lite vatten och red av skyn. Tillsätt muscovadoråsocker, salt, peppar och soja och sjud i 5 minuter.


Glaserad brysselkål 
Koka kålen till den är nästa mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet. Bryn kålen i matfett och brun farin. Servera genast.


Potatiskakor 
Sätt ugnen på 175°. Smörj 4 ugnseldfasta portionsformar.

Skala potatisarna och riv dem grovt. Blanda äggen med grädden. Tillsätt salt,socker och kryddor. Rör ner den rivna potatisen och osten.

Fördela blandningen i formarna. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Rårörda lingon
Blanda lingon och socker i en skål. Mosa lingonen lätt med en gaffel. 


Servera den nygräddade potatiskakan, den nystekta brysselkålen och lingonen till viltrulladerna.


 

Dessert: Kanel-Pannacotta med rörsockerstekta äppleklyftor


Koka upp grädden och kanelen och sjud i 2 minuter. Tag bort kanelen. Lägg igelésockret och koka i 30 sekunder Häll upp i 4 portionsglas. Ställ i kylskåp.

Koka upp juice och gelésocker. Låt svalna något. Fördela gelét över den stelnade pannacottan. Ställ i kylskåp tills de skall ätas.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stek dem knappt mjuka i matfett ochrörsocker. Fördela dem på 4 assietter. Ställ pannacottaglasen vid sidan om. Servera direkt medan äppleklyftorna fortfarande är ljumna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

SIDOR PÅ WWW.LUNCHTAJM.SE

ANNONSER