Gitarrtårta
Ingredienser4 ägg 4 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö 1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade 3 dl vetemjöl 1 dl kakao 2 tsk bakpulver 300 g smält, avsvalnat smör eller margarin
Fyllning 3 dl vispgrädde 3 dl rårivet äpple 1/2 dl Dansukker Florsocker
Garnering 500 g mandelmassa 3 dl Dansukker Rörsocker Flor 1/2 – 1 dl kakao 150 g mandelmassa 1 dl Dansukker Rörsocker Flor 50 g mörk choklad Vispa samman ägg, rörsocker och vaniljsocker. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i smeten. Rör i matfettet. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i cirka 20 minuter. Låt svalna. Skär ut en gitarr med hjälp av en ritad mall eller på frihand. Dela kakan i två bottnar.
Vispa grädden till fast skum. Blanda i florsocker och rivna äpplen. Bred fyllningen på den ena bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå.
Blanda samman den större mängden mandelmassa med florsocker och kakao till en brun marsipan. Kavla ut till en tunn platta som läggs över kakan. Skär till längs kanterna. Ta även ut en cirkel av den mörka marsipanen. Blanda den mindre mängden mandelmassa med rörsocker flor. Kavla även ut denna till en tunn platta. Skär ut en "åtta" som läggs uppe på gitarren. Lägg den mörka cirkeln ovanpå "åttan".
Lägg chokladen i en spritspåse av plast och knyt till ordentligt. Lägg spritspåsen i en skål med hett vatten tills chokladen smält. Skär spetsen av spritspåsen och spritsa ut strängar på gitarren.
För att ge partyt riktig stjärnglans kan fatet garneras med metallstjärnor och gitarren kan garneras med en likadan stjärna som användes till muffinsen.
|