2 stycken
Ingredienser
5 dl vatten
50 g jäst
1 msk olja
1/2 dl Dansukker Brödsirap
1 tsk salt
14 dl rågsikt
1 msk smör eller margarin till plåten
2 korgar med trevligt mönster.
1. Värm vattnet till 37° (fingervarmt) i en skål. Smula ner jästen och rör om så att den löser sig.
2. Tillsätt oljan, sirapen, saltet och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en deg.
3. Låt degen jäsa under en bakduk på dragfri plats i cirka 30 minuter.
4. Pudra två korgar med rågsikt.
5. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den blank och smidig. Dela den i två delar och forma dem efter korgarna.
6. Pensla degen med vatten. Doppa sedan degen i lite mjöl, så fastnar den inte i korgen.
7. Lägg degbitarna i korgarna och tryck till så att det bildas ett mönster i degytan.
8. Sätt ugnen på 200°. Låt bröden jäsa ytterligare 30-40 minuter i korgarna.
9. Smörj en plåt och vänd försiktigt upp bröden på plåten.
10. Grädda korgbrödet i cirka 30 minuter tills bröden fått fin färg och låter ihåliga när du knackar dem i botten.
11. Låt korgbrödet svalna under en bakduk på galler.
Receptet är framtaget av
|
 |